nedjelja, 19. veljače 2012.

Iliri

Iliri u antici su se djelili na Panone , Japode , Liburne , Delmate i Histre. Panoni su bili narod koji je obuhvačao prostor današnje Slavonije , Zemuna i Hrvatskog zagorja.Bili su poznati po poljoprivredi.
Japodi su se smjestili u današnjoj Lici i Gorskom kotaru.
Libruni su bili narod koji je obuhvaćao prostor obalnog područja od Kvarnera do Zadra .Bili su poznati po trgovini , pomorstvu i gusarenju. Delmati su se nastanili na području današnje Dalmacije kao što im govori i ime dok su Histri nastanili Istru.
U 6. stoljeću prije Krista Grci su započeli kolonizaciju Jadrana . Prva kolonija je bila Korkira Melajina na Korčuli , a dobila je ime po boru koji je karakterističan za Korčulu.Početkom 4.stoljeća prije Krista osnovali su Issu ( Vis) , Tragurion (Trogir) , Pharos ( Stari Grad) i Epetium ( Stobreć). Grci su ostavili i nekoliko značajnih predmeta kao što su razne keramičke posude , reljef Kairosa te Artemidinu glavu.
Grčka kolonizacija rezultirala je savezu južnih Ilira koji su pod kraljom Argonom podigli ustanak i podredili Grke pod svoju vlast ( osim Isse ) .Nakon Argonove smrti vladala je kraljica Teuta.Za njeno vrijeme događali su se česti napadi gusara na italske brodove i Issu što je uzrokovalo ilirske ratove nakon ubijanja rimskog poslanika . Vodila su se 3 ilirksa rata . U prvom je Teuta bila poražena i trebala je odstupiti s prjestolja i Iliri su trebali plačati danak.Unatoč porazu gusarenje se nastavilo što je nagnalo Rimljane da ponovno napadnu nakon učestalih pljačkanja rimskih gradova .Rimljani su dobili i ovaj rat te zbacili Demetrija s prjestolja . U Trečem ilirkom ratu kralj Gencije je izgubio a kraljevstvo je prestalo postojati te je postalo rimska provincija.
U kasnijem periodu povijesti Iliri su podizali ustanke -poznat je ustanak dvojice Batone od 6.-9. godine . Ustanak se proširio cjelim Ilirikom ali je rimski vojskovođa Tiberije uspješno ugušio pobunu. Tim porazom cjeli je prostor Hrvatske došao pod krunu Rimljana.Rimljani su podjelili Ilirik na dva djela Panoniju i Dalmaciju s tim da je Istra pripala desetoj talijasnkog oblasti.Područje je bilo ispresjecano brojnim cestama i vodio se jak promet i trgovina . Osnovani su mnogi gradovi : Salona ( središte zlatarstva i oružja), Siscija , Sirmij ( kovnica novca) ,Narona , Epidaur , Jadera , Mursa , Cibalae te Marsonia. Rimljani su gradili mnoge spomenike i građevine . Najpoznatije su : Dioklecijanova palača , Augustov hram , slavoluk Sergijevaca , amfiteatar u Puli , forum  u Zadru i slično.Treba spomenuti i da je Salona bila treći najbitniji grad Rimskog carstva.






Nema komentara:

Objavi komentar