nedjelja, 19. veljače 2012.

Prapovijesno doba

Svima je poznato da je prostor Hrvatske bio nastanjen u prapovijenso doba.Ova se epoha može podjeliti kameno i metalno doba .U kamenom dobu  je najpoznatije nalazište Hušnjakovo brdo kraj Krapine koje je otkrio Dragutin Gorjanović-Kramberger. U špilji je pronašao kosti neandertalca te ostatke raznih prapovijesnih životinja ,oruđa i oružja . Poznatija nalazišta su još Vindija kod Varaždina , Veternica kod Zagreba , Šandalja kod Pule te mnogi drugi.Za kameno doba su značajne starčevačka kultura koja se razvila na prostoru Dunava,sopotska kod Vinkovaca , hvarska na otoku Hvaru ,Smilčić kod Zadra, danilska kod Šibenika . Za te kulture je bilo karakteristično izrađivanje keramičkih predmeta ,bavljenje ratarstvom i stočarstvom te sjedilački način života u zemunicama i sojenicama.
Metalno doba na prostoru Hrvatske je javlja u drugoj polovici 4.tisučljeća prije Krista .Najpoznatije nalazište je bakrene kulture je Vučedol pokraj Vukovara.Na tom području su pronađena oružja , keramičke posude od kojih je najpoznatija Vučedolska golubica , te kalupi za ljevanje bakra .


Kultura bronce je vezana za područje oko Vinkovaca te  dolinu Cetine . Za tu kulturu su bili poznati tulumi ili grobni humci ( kamene grobnice ).To je vrijeme kada se podižu i gradine (utvrde ).Najviše ih je bilo na području Istre i Kvarnera. Potkraj drugog tisučljeća javlja se kultura polja s urnama. Ona je uzrok jačanja plemenskih i rodovskih veza. Nositelji kulture su Iliri i Panoni te Kelti koji su ujedno i nosiosi kulture željeza u željeznom dobu. Njihovim prodorom na naše prostore u 4. stoljeću prije Krista javlja se kultura mlađeg željeznog doba.Njihov kraj će obilježiti završetak prapovijesti na našim prostorima i početak kolonizacije Grka.

2 komentara: